:: MARFURI :: COMPANII :: SERVICII :: NOUTATI :: DESPRE NOI :: :: RU :: RO :: EN ::
  
CATALOGUL MARFURILOR
Materiale de constructie
Materiale de finisare
Constructii si elemente de constructii
Mobila, marfuri pentru apartament, vila, oficiu
Instalatii sanitare, de incalzire, ventilatie, condiюionare
Securitate si comunicatii
Ferestre, usi, pereti despartitori
Instrumente si echipament (utilaj)

Marci
DOSPEL
SLOMCZE..
KLINGSPOR
PROFIX
NMC
BEYLER
SYMMER

INTERESANT SI UTIL
Design Interier
Design exterior
Proiecte de case
InfoCentru
Imobiliare
Panoul de anunturi

IN SISTEM
Marfuri : 203
Companii : 12
Utilizatori : 587Acasa / Noutati / „Orheiul Vechi” va fi inclus оn Patrimoniul UNESCO

În scurt timp, satele Trebujeni, Butuceni şi Morovaia (raionul Orhei), precum şi terenuri din componenţa comunelor Ivancea, Susleni, Holercani şi Maşcăuţi vor forma Rezervaţia cultural-naturală „Orheiul Vechi”. Cel mai probabil acest complex va fi inclus în Patrimoniul UNESCO. Un proiect în acest sens a fost votat, ieri, în prima lectură, de deputaţii din parlament.

Ministrul Culturii şi Turismului Artur Cozma a explicat că în septembrie urmează să vină în RM o misiune a UNESCO pentru a discuta această chestiune. Iar conform cerinţelor UNESCO, pentru ca acest sit să fie înscris în Lista indicativă a patrimoniului mondial, protejat de UNESCO, este necesară atribuirea unui regim de protecţie la nivel naţional întregului ansamblu de monumente istorice şi culturale care formează acest peisaj.

Complexul va avea aproximativ 500 de ha şi va include pe lângă monumentele de la „Orheiul Vechi” (Butuceni), Rezervaţia Peisagistică „Trebujeni”, mai multe hectare de pădure administrate de Agenţia „Moldsilva”, dar şi terenuri din proprietate privată. La primă etapă, rezervaţia va fi administrată de Ministerul Culturii din contul bugetului de stat şi al bugetelor locale. Ulterior, s-ar putea să apară şi fonduri de la UNESCO.

Proiectul a intrat în parlament ca iniţiativă a şefului statului, care a cerut să fie examinat în regim de urgenţă. Acest fapt i-a mirat pe unii deputaţi care au întrebat dacă şi aici, în centrul RM, nu se vor face exproprieri similare celor din Lunca Prutului de Jos. În replică, ministrul Cozma a spus că este vorba doar de aplicarea unui statut special de protecţie. În valea râului Răut vor exista unele restricţii de a nu sădi nimic altceva în afară de plante anuale sau bianuale, în cazul în care va fi necesar să se facă săpături. Potrivit ministrului, 30% din suprafaţa complexului sunt proprietate privată. În timp ce deputaţii AMN au spus că raportul este invers - cca. 350 de ha sunt bunuri private şi 150 ha aparţin gospodăriei silvice şi primăriilor, ca terenuri publice.

Deputaţii au menţionat că „Orheiul Vechi” este unul dintre puţinele locuri cu care ne putem mândri şi că e foarte bine că vom avea şi noi un monument al naturii înscris în Patrimoniul UNESCO.

Vineri a fost ultima zi de şedinţă în Plenul parlamentului. Deputaţii au plecat în vacanţă, urmând să revină în luna septembrie.

Autor: Valentina Baciu, Timpul ; Data: 2008-07-14
INTRARE IN SISTEM
 ai uitat?
  Inregistrare
Adauga o Companie
METEO IN MOLDOVA


:: MARFURI :: COMPANII :: SERVICII :: NOUTATI :: DESPRE NOI ::
Copyright 2005 - 2011 DAPIS Technologies Ltd.
Tel:(+373 22) 63-69-59, Fax: 57-19-86